Transparenta

Transparenta

Într-o zi Dumnezeul Universului îi transmite „agentului 007” Iona că trebuie să îndeplinească următoarea misiune: să meargă la Ninive  pentru a duce un mesaj de condamnare cetații a cărei răutate a străbătut Universul și a ajuns la Dumnezeu.

Iona, „agentul fidel și model” s-a sculat,  iar în loc să-și  îndeplinească misiunea, hotărește să-și ia concediu și să meargă în vacanță la Tars.

Lucrurile se complică…adică o iau razna. Trenul, scuzați, vaporul se „strică” datorită climei nefavorabile de pe traseu, iar omul nostru Iona, face o escală în burta balenei.

Ca orice pocăit, Iona al nostru, când dă de greu, se roagă… Dar nu oricum. Cu foc!

Rugăciunea lui Iona a produs stări de vomă balenei care l-a ”vărsat”…pe mal.

Probabil că după cele trei zile de escală din burta peștelui, Iona s-a cazat la un hotel pentru a face un duș (timp de trei zile a fost sinistrat) și pentru a-și face planul de acțiune . Urma să meargă la Ninive pentru a duce mesajul lui Dumnezeu, un mesaj care anunța distrugerea cetății.

Lui Iona nu-i ardea de Ninive. De fapt… ”îl ardea” prea rău. Își dorea cu tot sufletul ca Ninive să fie distrusă cu bombe atomice.

Iona, dușat și aranjat, ia un elicopter și pornește spre Ninive. O face…adică transmite mesajul Ninivenilor, după care se retrage și așteaptă împlinirea „promisiunilor”. Numai că, Dumnezeu Își schimbă planul. Ninivienii se căiesc iar pocăința lor atinge inima Dumnezeului iubitor. El nu doreste moartea păcătosului…

La aflarea vestei, Iona își iese din minți și dă pe față motivul pentru care a ales să meargă în croazieră în loc să îndeplinească misiunea dată de Dumnezeu. „Ah! Doamne, nu este aceasta tocmai ce ziceam eu când eram încă în țara mea? Tocmai lucrul acesta voiam să-l înlătur fugind la Tars. Căci știam că ești un Dumnezeu milos și plin de îndurare, îndelung răbdător și bogat în bunătate, și că Te căiești de rău! Acum, Doamne, ia-mi viața, căci vreau mai bine să mor decât să trăiesc!”

La faza aceasta, Iona m-a surprins teribil. Se ia la ceartă cu Dumnezeu. Mai mult, devine de-o sinceritate ieșită din comun, de-o transparență rar întâlnită la pocăiți. „Doamne am vrut ca cei din Ninive să moară. Sunt așa de supărat acum că nu I-ai omorât încât Te rog, ia-mi viața. Nu mai vreau să trăiesc.”

Câteodată-i bine că Dumnezeu nu ne ascultă rugăciunile! Sau…???

Iona își ia bagajul, iese din cetate și se așează la umbra unei plante pentru a se feri de razele de soare care erau cât pe ce să-l doboare. Problema e că Dumnezeu trimite un „spion” să distrugă planta, iar Iona al nostru, rămâne fără umbră. Nervos și iritat din cale afară, își dă din nou ”arama pe fața”. „Mai bine să mor decât să trăiesc!” „E inacceptabil Doamne. E prea mult. Am înțeles faza cu iertatul celor din Ninive. Dar ce ai avut cu planta asta. Era singura mea bucurie în momentele astea. Păi se poate?”

Dumnezeu îi răspunde lui Iona și îl întreabă dacă bine face că se mânie din pricina unei plante. Iona, iritat peste măsură, a răspuns: „Da, bine fac că mă mânii până la moarte!”

Deși  Iona trebuia să moară, Dumnezeu îi cruță viața. Iona se aștepta ca Dumnezeu să-l omoare. „Da, mă mânii chiar dacă mânia aceasta mă va duce la moarte!.” În Vechiul Testament, Dumnezeu pedepsea aspru neascultarea.

Ceea ce i-a salvat viața lui Iona a fost transparența pe care a afișat-o în fața lui Dumnezeu. „Doamne eu ăsta sunt. Mă enervez, am răutate și aș fi vrut să-i omori pe cei din Ninive”.

Transparența fața de Dumnezeu salvează și Îl face pe Dumnezeu să intervină și să acționeze cu iubire în viața ta.

Nu are rost să ne dăm alții în fața lui Dumnezeu. El oricum știe că suntem nimic…absolut nimic!

Fii transparent și spune-I lui Dumnezeu ceea ce ești. Spune-I că urăști și că sentimentele tale pentru unele persoane nu sunt tocmai în regulă. Spune-I că ai căzut din nou. Spune-I cele mai intime probleme. Spune-I de nesiguranța ta, de ezitările, eșecurile tale și frica ce te urmărește.  Spune-I ceea ce ești și cât ești din ceea ce spun alții că ești. Nu te ascunde. Deschide-ți inima înaintea Lui. El te va înțelege și în iubirea Lui, va interveni.

Doar fii transparent și spune-I!

Florin Lupean

® Flacara Inchinarii Media

 

Share this:

Leave a Reply