Aruncatul cu privirea

Aruncatul cu privirea

Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta! – Matei 6:22,23

Aruncatul cu privirea este cel mai practicat sport din lume. Sport cu cei mai mulți campioni mondiali. Cu toții îl practicăm. Ne holbăm la vitrinele cu haine scumpe, la mașinile, casele și la nevestele vecinilor. Avem tot felul de oferte, care mai de care…

Într-o zi de vară, pe când mă întorceam acasă de la muncă, am traversat un parc și, la un moment dat, am văzut un tânăr care stătea lipit de un gard și privea dincolo de el. Apoi l-am văzut și a doua oară, și a treia oară și a noua oară. Curios, am urcat niște trepte și m-am apropiat de el. Când m-a vazut, a plecat de lângă gard. Privind și eu dincolo de gard, am deslușit misterul: un ștrand și multe fete topless.

Aproape de fiecare dată când treceam pe acolo, îl vedeam pe acel tânăr lipit de gard. Ispita are cătușe. Te ține legat de gard, de Mall-uri, de telefon, tabletă, laptop.

Scopul ispitirii este să-l îndepărteze pe om de Dumnezeu și să-l orienteze spre diavol. Noul Testament face cunoscut că, pe parcursul istoriei, ispitele se vor înmulți la fel ca și prigoana.

Dacă vorbim despre prigoană, trebuie neapărat să știm că, azi, creștinismul este mai însângerat decât acum două milenii.

Vocea Martirilor, o agenție creștină care apără libertățile religioase, a cărui fondator este Richard Wurmbrand,  susține că, în ultimul secol, au fost uciși pentru credința lor mai mulți urmași ai lui Hristos decât în toate secolele anterioare la un loc.

Se estimează că, în medie, la fiecare cinci minute, moare o persoană  în lume pentru că este creștin.

Iar, dacă vorbim despre ispită, știm că și aceasta însângerează pe mulți creștini. Ispita, este cel mai mare persecutor al creștinilor.

Cu cât se apropie mai mult Împărația lui Dumnezeu, cu atât mai mult luptă diavolul împotriva acestei Împărății. Ispitele devin tot mai periculoase, deoarece acum este vorba de ultimii pași spre mântuire sau spre pierzare. Ultimele ispite vor fi cele mai îngrozitoare pentru Biserică.

Toate ispitele pornesc de la aruncatul cu privirea. Privit, poftit, împlinit. Când eram mic, un vecin a deschis un butic, unde, printre celelalte produse, vindea și gumă Turbo. Împreună cu un amic, am privit, am poftit și am împlinit, dar nu cu bani, ci fără. Amicul meu a băgat pumnii și a furat optsprezece gume. Le-am împărțit și le-am băgat pe toate în gură. În ziua aceea m-au durut maxilarul, dinții și tâmplele.

Pare comic, însă ispitele au anumite grade de atracție. Azi furi o gumă, mâine o legumă, apoi crești și începi să furi privirile trecătorilor sau trecătoarelor, sentimentele lor și chiar viața. Adică să le-o distrugi. Și acest proces continuă…

Și Gheorghe practică aruncatul cu privirea după nevasta lui Ion, apoi și Ion practică aruncatul cu privirea după topor. Lui Ion îi pare rău că nu a reușit el primul să pună mâna pe nevasta lui Gheorghe.

Plecăm de la țară și mergem la oraș. Vecinul de la parter, de mult timp, se antrenează cum să vadă mai bine la etajul 4. Și iată că a venit vremea. A privit, a poftit și a intrat în casa vecinei lui, însă, din păcate pentru ei, bărbatul femeii s-a întors acasă. Apoi a venit salvarea, cei doi au fost uciși cu bestialitate.

Scriptura  condamnă aspru aruncatul cu privirea:

Domnul ştie să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici şi sa păstreze pe cei nelegiuiţi, ca să fie pedepsiţi în ziua judecăţii: mai ales pe cei ce, în pofta lor necurată, umblă poftind trupul altuia şi dispreţuiesc stăpânirea.

…şi îşi vor lua astfel plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să trăiască în plăceri ziua în amiaza mare. Ca nişte întinaţi şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, când ospătează împreună cu voi. Le scapără ochii de preacurvie şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi! – 2 Petru 2:9-14

Era un cântec care spunea că “Ochii văd, inima cere, peste tot numai plăcere; Te transformi, treptat treptat, din normal în obsedat”, însă Iov ne spune că niciodată inima lui nu i-a urmat ochii și nici nu i-a fost amăgită de vreo femeie.

Iov a spus: “Făcusem un legământ cu ochii mei ( adică a știut să se oprească la timp) și nu mi-aș fi oprit privirile asupra unei fecioare ( colege sau vecină) ”.

Pentru un om integru, un adevărat creștin, pașii sunt următorii:  ocolit, rugat, fugit…

Alin Jivan

© Flacara Inchinarii Media

Share this:

Leave a Reply