Credința partenerului scade la jumătate riscul de infidelitate

Teama de eșec în plan sexual, combinată cu lipsa temerilor privind consecințele comportamentului sexual îi face pe bărbați și, în aceeași măsură, și pe femei să își înșele partenerul. Frica, nu nefericirea în relație, este prima cauză a infidelității în cuplu, susține Kristen Mark, doctorand la Universitatea Indiana, într-un studiu publicat de jurnalul Archives of Sexual Behavior.

Cei mai important factor de influență asupra infidelității în cuplu a reieșit a fi personalitatea sexuală a participanților. De exemplu, bărbații care au mărturisit că experimentează un grad înalt de excitație sexuală erau mai predispuși să înșele decât ceilalți. În cazul femeilor însă excitabilitatea sexuală nu a fost corelată cu fidelitatea, în schimb a fost corelată cu satisfacția în relație. Sentimentul de incompatibilitate cu partenerul crește cu 2,6%-2,9% riscul ca o femeie să înșele.

Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, factorii decisivi ai infidelității au fost lipsa temerii privind consecințele sexului în afara cuplului și teama privind abilitățile sexuale. „Persoanele care au obținut un scor mare al anxietății privind performanța sexuală s-ar putea simți mai puțin presați de trecutul lor sexual, atunci când au relații cu o persoană nouă,” indică Mark. Această motivație se regăsește atât la femei cât și la bărbați, scrie LiveScience.com. Cei care nu se temeau de consecințele comportamentului sexual, precum sarcina sau bolile cu transmisie sexuală erau mai predispuși să înșele. La fel și persoanele care se îngrijorează cu privire la performanțele lor sexuale (în special capacitatea de a menține excitația și de a avea un orgasm).

„Am văzut că aspectele demografice sunt importante,” a concluzionat Mark, confirmând că există indicii potrivit cărora persoane predispuse să înșele în alte domenii ale vieții vor înșela și într-o relație de cuplu. „Însă atunci când incluzi celelalte variabile (teama cu privire la performanță și lipsa îngrijorării cu privire la consecințe, n.r.) realizezi că factorii demografici nu sunt nicidecum atât de importanți.”

Deși mai multe studii reprezentative la nivel național pentru SUA arătau, prin anii ’90, că bărbații înșală într-un procent ușor mai ridicat decât femeile: 20-25%, respectiv 10-15%, se pare că în ultimii cinci-șapte ani, diferențele s-au mai estompat.

Folosind un sondaj online, Mark a investigat datele cu privire la calitatea relației, comportamentele sexuale și fidelitate a 506 de bărbați monogami și 416 femei monogame. Nivelurile de infidelitate înregistrate au fost foarte apropiate. Aproximativ 23% dintre bărbați și 19% dintre femei s-au implicat într-un comportament sexual care ar fi putut periclita relația dacă partenerul ar fi aflat.

Interesant a fost că în urma sondajului, Mark a descoperit că șansele ca cei care au înșelat să fie religioși erau cu 50% mai scăzute decât în cazul celor care nu și-au înșelat partenerul.

Sursa: Semnele Timpului

Share this:

1 Comment

  1. Ionut Dura7 years ago

    si e bine 50%?

Leave a Reply