Eșecul – înger și demon!

Eșecul – înger și demon!

Nu am mai scris de ceva vreme… Nu știu ce m-a împiedicat s-o fac… sau poate nu vreau să știu… e mai bine  așa.

Dar nu despre acest lucru vreau să vă „vorbesc”.

Voi încerca în rândurile care urmează să scriu despre „bau-baul” numit eșec.

Cu toți ne ferim de el și-l demonizăm la greu. Frica de acest „bau-bau” ne paralizează și ne face, nu de puține ori, să hibernăm. „Decât să greșesc… mai bine stau în banca mea!”

Atunci când oamenii fac cunoștință cu el, majoritatea se retrag, își ling rănile și apoi, în cel mai bun caz, cu timiditate și o frică teribilă, iau din nou viața în piept.

Eșecul fură bucuria celor răscumpărați, ia din avântul celor pasionați, face să dispară zâmbetul și cheful nebun de viață, pe care cei liberi ar trebui să-l aibă. Tulbură credința, fură siguranța și face ca viitorul să pară plin de nereușite.

M-am gândit mult la ce înseamnă eșecul… Cu toții, la un nivel mai mic sau mai mare, mai devreme sau mai târziu, ne confruntăm cu el. E doar o chestiune de timp…

Am constatat că eșecul nu-i demon, chiar dacă îi acordăm din plin credit negativ. Secretul stă în modul în care-l privim pe acest „călău” al vieții spirituale.

Unul din scopurile celui rău, este acela de a ne devia de la umblarea în chemarea pe care o avem. Și pentru aceasta, aruncă mrejele… iar noi… „ca boul la tăiere”.

Și problema cea mai mare nu-i că am căzut, ci… ce facem după ce am căzut?

Prinși în mrejele celui rău, căzuți la pământ, ne lăsăm acaparați de victimizare și neiertare proprie. Diavolul se folosește de eșec și ne arată, cum numai el știe să o facă, neputința noastră, că nu suntem capabili de nimic, că nu putem trăi fără să o „dăm în bară” și că nu are rost… Vorba aceea: „Niște țărani, dom’le”.

Diavolul se folosește de eșec pentru a ne condamna și pentru a ne tăia aripile cu care trebuie să zburăm în  destinul pe care Dumnezeu ni l-a pregătit. El ne arată  partea întunecată a eșecului. Ne face să privim spre neputința și slăbiciunile noastre.

Și dacă înghițim gălușca, expresii ca: „Nu pot”, „nu sunt în stare de nimic”‚ „din nou am dat-o-n bară”- devin versuri ce compun un imn al sufletului chinuit, frustrat și neîmplinit.

Spuneam că eșecul nu-i demon… Și da, o spun cu toată tăria: Eșecul nu-i demon!

Eșecul te poate doborî, însă el nu are voie să te învingă! El te poate pune pe gânduri, dar nu are voie să îți fure bucuria, pacea si zâmbetul pe care Dumnezeu ți le-a dăruit.

Eșecul privit prin ochii Cerului nu este „sfârșitul”, sau „sfârșit și de la capăt”Nu! Eșecul, în ochii lui Dumnezeu este: „Ridică-te și continuă! – „Cel neprihănit cade de șapte ori, și se ridică.” – Prov. 24;16

Imaginează-ți un tată care își duce copilul în parc. La un moment dat, el vede mașinuța cu înghețată și vrea să-i facă fiului o bucurie. Îl lasă să se joace în nisip și fuge să cumpere înghețată. Când se întoarce, observă că baiatul este plin de nisip la gură… Și înainte ca să-i dea înghețata, se apleacă, și cu gingășie îl șterge de nisip. Abia apoi îi dă ce i-a cumpărat…

Eșecul ne poate „murdări cu nisip”, însă nu-L oprește pe Tatăl nostru să ne dea binecuvântările Cerești pe care ni le-a pregătit.

Eșecul te face să te întorci la Dumnezeu ca să te sfintești. El te curățește și apoi te umple de bucurie și îți înnoiește puterea să poți continua.

Eșecul adus înaintea lui Dumnezeu, poate fi transformat într-o mare victorie. Gloria lui Dumnezeu se poate manifesta în slăbiciunile și căderile noastre, dacă Îl lăsăm să o facă.

Nu te lăsa mințit!  Eșecul nu-i „sfârșitul lumii”… Eșecul doar îți arată cine ești și cât de dependent ești de Dumnezeu.

Lasă-L pe El să strălucească în tine și vei vedea puterea Lui! – „Harul Meu îți este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită.” – 2Cor.12:9

Așa că: „Scoală-te, luminează! Căci lumina ta vine, și slava Domnului răsare peste tine.” –  Isa.60:1

Florin Lupean

® Flacara Inchinarii Media

Share this:

Leave a Reply