La întâlnire cu Maestrul

La întâlnire cu Maestrul

Petru se chinuia din greu să-și curețe mrejele pline de alge… a fost o zi bună. Urma să obțină bani frumoși din vânzarea peștelui. Gândul îi era îndreptat spre casă. Muncea din greu pentru a asigura un viitor familiei. Își iubea familia…

Este întrerupt din meditația lui de o mulțime care se apropia încet spre locul unde era. Privi mai atent și-L observă pe Galilean în fruntea mulțimii. Auzise de El… Oamenii vorbeau de minunile pe care le făcea și de învățătura care provoca atâta neliniște în rândul fariseilor și a preoților.

Își întoarse privirea și încerca să se concentreze la lucrurile lui…  Dar s-a auzit strigat pe nume:”Petre!” Și Petru se întoarse. Isus îl privea… iar privirea Lui l-a străpuns. „Vino după Mine și am să te fac pescar de oameni! Vino să-ți dau un alt orizont: tot pământul; o alta mare: toate popoarele; și alți pești: toți oamenii din lume.”

Iar Petru a lăsat tot și L-a urmat…

Ceea ce a urmat a fost fabulos. Petru face cunoștință cu schimbarea radicală. Dintr-un pescar, Isus îl transformă în omul care primește revalații divine, în ucenicul de frunte și  promotorul lucrării care avea să vină.

Petru visa la ziua în care Isus va fi Împărat la Ierusalim, la momentul în care El va elibera Israelul de sub dominația romană. Isus va fi Împărat, iar el… prim-ministru. „Ce zi mareata va fi atunci!”

Se ceartă cu ucenici și își pregătește terenul pentru funcția care avea s-o ocupe. S-a luptat pentru poziția de „cel mai mare”, chiar și în seara Cinei. Câtă comedie și circ… Isus intervine. Petru însă, nu-L bagă-n seamă.

Strânși la Cină, Isus le spune ”planul”. „Băieți, în această noapte toți mă veți părăsi”. Plin de dispreț, cu EUL turat la maxim și împins de dorința de a-și arăta atașamentul și devotamentul față de Isus, Petru își deschide gura și afirmă: „Doamne, dacă toți aceștia se vor lepăda de Tine, eu nu o voi face. Doar mă știi. Sunt omul cu revelațiile,  baiat cu capul pe umeri.”

„Petre, i-a spus Isus, te vei lepada de mine….Și nu o dată! De trei ori!”  „Prostii!”- spuse Petru în sinea Lui.

Isus este arestat. Petru intervine încercând să facă pe eroul. Își scoate sabia și îi netezește urechea unui soldat. Isus intervine și-l mustră. Ba mai mult, îl vindecă pe soldat… iar Petru se retrage nemulțumit.

„De ce oare Isus se lasă arestat de niște hoți? De ce nu se folosește de puterea pe care o are?” Clipe de deznădejde și întrebări ce-i clatină credința își fac loc în inima lui Petru.

Ajuns în curtea Marelui Preot, Petru urmărește cu stupoare „judecata” la care Învățătorul era supus. Nu obiecta și nici nu se apăra în fața acuzelor absurde și lipsite de noimă care I se aduceau. „Oare s-a înșelat în toți acești ani?”.

În acele momente pline de disperare, o doamnă trecută de prima tinerețe, îl studia. Petru era iritat la maxim. „Asta îmi mai lipsea.”

Însă femeia se holba tot mau mult și într-un final, plină de dispreț și iritată i se adresă: „Și tu ești de-a Lui.” „Eu? Ce vorbești?”,  spuse Petru.” Vă înșelați”.  Femeia își continuă atacul: „Nu este nici o îndoială, și tu ești unul de-al Lui.” Petru își drese vocea și cu un ton ridicat și plin de fermitate, neagă. A treia oară, pentru a părea mai credibil, Petru se jură că nu-L cunoaște… și cocoșul cântă de trei ori.

La auzul sunetului, Isus s-a întors și a căutat ochii lui Petru… Iar privirile lor s-au intersectat pentru a doua oară. Privirea Lui Isus l-a făcut să înțeleagă adevărul crud și dureros, că a dat-o-n bară. S-a lepădat de El. Și-a încălcat promisiunea de a nu-L părăsi niciodată. Și Petru a ieșit în noapte unde a plâns cu amar.

Au urmat zile grele. Sentimente de vinovație, neiertare, disperare și ură l-au copleșit. Și-a dat seama Petru că nu reușit să se țină de promisiunea pe care i-a făcut-o lui Isus, și anume, că nu se va lepăda niciodată de El. Mândria de a fi un ucenic loial a fost zdrobită, iar poziția de viitor prim-ministru i-a fost compromisă. Dar ce mai conta? Isus era răstignit iar privirea Lui îl urmărea.

Dar a venit dimineața Învierii, momentul acela triumfător și plin de biruință. Mântuirea omenirii era realizată .

Înainte de a se întoarce Acasă, la Tatăl Ceresc, Isus Își „scrie testamentul”.

La puțin timp după Înviere, Isus se arată femeilor. După ce le „dă explicații” cu privire le cele întâmplate, le „roagă frumos”  să meargă și să spună ucenicilor, și lui Petru, că a înviat și că intenționează să se întâlnească cu ei.

Cum adică și lui Petru? Doar era parte din ucenici. Era logic!

Isus însă știa că Petru nu se mai considera vrednic și că avea nevoie de reabilitare. Îi știa Mântuitorul zbaterea lăuntrică, neiertarea, știa că dacă nu i-ar fi menționat numele, ar fi rămas undeva departe, spunând celorlalți să meargă, pentru că el nu mai avea dreptul. Iar Petru ar fi avut dreptate! Și ucenicii știau acest lucru!

Isus, însă, Își descoperă frumusețea iubirii și a gingășiei pe care i-o poartă în aceste trei cuvinte: „și lui Petru”.

În ziua aceea, înainte de a se arăta ucenicilor, Isus a avut o întâlnire cu Petru. A fost acel moment în care Isus l-a privit în ochi și l-a asigurat de iubirea Lui și de iertarea pe care i-o oferă. A fost momentul căinței… al pocăinței.

Petru se întoarce la vechile obiceiuri. Era pe țărmul mării când Isus îl vizitează din nou. După o sesiune de întrebări și răspunsuri, Isus  îl repune pe poziția de unde a căzut. Mai mult, Isus îi întărește poziția și îi lărgește chemarea. „Petre te chem să ai grijă de toată turma, de la mielușei la oi. Petre, te însărcinez să iei conducerea. Nu te mai învinovăți. Înțelege o dată că te-am iertat. Am venit la tine din nou Petre, pentru a-ți spune că dragostea Mea nu doar iartă, ci și reabilitează. Vreau să accepți iertarea, să înțelegi chemarea și să-ți ocupi poziția în care te-am destinat să fii în Împărăția Mea.”

La fel ca Petru, și tu la un moment dat, ai dat-o în bară. Și doare… Sentimente de neiertare și regret te copleșesc. Dar Isus vrea să se întâlnească cu tine! „Spune-i și lui Petru….” Înțelegi tu că oricât de mare e căderea ta, Isus vrea să te ierte și să te reabiliteze. Oamenii te pot judeca, Isus te poate reabilita.

Ridică-te și acceptă invitația lui Isus. Vino la întâlnire cu Maestrul vieților reabilitate.

Florin Lupean

© Flacara Inchinarii Media

Share this:

Leave a Reply