Timpul petrecut în familie

Timpul petrecut în familie

Studiu: timpul petrecut cu familia se erodeaza pe masura ce creste folosirea Internetului.

Fie că este în jurul mesei de prânz sau în faţa televizorului, familiile americane spun că petrec mai puţin timp împreună. Declinul în ce priveşte timpul acordat familiei coincide cu o creştere a folosirii internetului şi popularităţii reţelelor sociale.

photo-familie-fericitaThe Annenberg Center for Digital Future la University of Southern California raportează că 28 de procente din americanii intervievaţi anul trecut spun că petrec mai puţin timp cu membrii familiei lor. Aceasta este aproape triplu fata de cele 11 procente care au spus acelaşi lucru în 2006.

Aceşti oameni nu spun, totuşi, că petrec mai puţin timp cu prietenii. Michael Gilbert, senior asociat la centru, spune că oamenii declară că petrec mai puţin timp cu familia odata cu explozia reţelelor Facebook, Twitter şi MySpace. Baza de useri activi a Facebook-ului, de exemplu, a ajuns la 200 milioane useri activi faţa de 100 milioane în august 2008. Şi Facebook-ul are doar 5 ani.
Între timp, mulţi oameni sunt îngrijoraţi de timpul îndelungat pe care copiii şi adolescenţii îl petrec online. În 2000, când centrul a început sondajele anuale în ce priveşte americanii şi internetul, doar 11 procente din respondenţi spuneau că membrii sub 18 ani ai familiei petrec prea mult timp online. In 2008, procentul a crescut la 28. Gilbert a spus: „Cei mai mulţi oameni cred despre viitorul nostru digital si despre Internet ca fiind nelimitat, şi acelasi lucru îl cred şi eu”.

Dar, a adaugat el, „nu poate fi un lucru bun faptul că familiile petrec tot mai puţin timp împreună, faţă în faţă. In final, aceasta va produce familii mai puţin unite şi mai puţin comunicative
În prima jumătate a decadei, oamenii au raportat faptul că petrec o medie de 26 ore pe lună cu familiile lor. Până in 2008, totuşi, acest timp petrecut împreună a scăzut cu mai mult de 30 de procente, la aproximativ 18 ore. Apariţia noilor tehnologii, într-un anumit fel, a schimbat felul cum interacţionează membrii familiei.Telefoanele celulare ajută pe părinţi să ştie unde le sunt copiii, acordand, însă, copiilor o mai mare intimitate. Televizoarele sunt tot mai ieftine, s-au multiplicat si astfel familia nu se mai adună într-o cameră să se uite la un film, de exemplu. Fiecare e cu televizorul lui in camera lui. Internetul cere mult mai multă atenţie faţă de alte tehnologii, încât rupe legăturile personale într-un mod în care in cazul altor tehnologii nu se întâmplă. Nu este ca în cazul televizorului când familia stă în jurul lui şi urmăresc toţi o emisiune.

Pentru că  îşi pot permite mai multe Web-connected gadgets, familiile cu venit mai mare raporteaza o mai mare pierdere a timpului rezervat familiei decât familiile cu mai puţini bani. În acelaşi timp, mai multe femei spun că se simt ignorate de un membru sau altul al familiei care foloseşte internetul.

Sondajul centrului a fost făcut pe un eşantion de 2030 persoane alese la întâmplare, cu vârste de la 12 ani în sus şi a avut loc între 9 aprilie şi 30 iunie, 2008, cu un procentaj de eroare de plus sau minus 3%.

Cât despre plaiurile noastre mioritice, cunoscutul exeget creştin Josh McDowell a realizat în 2006 un studiu printre adolescenţii din România care evidenţiază, printre altele, relaţiile lor cu familia. Iată câteva concluzii referitoare la tinerii evanghelici:

La întrebarea, “Într-o săptămână obişnuită, cât timp petreci discutând cu tatăl tău despre problemele personale foarte importante pentru tine?”, tinerii evanghelici au raspuns:

 • 4 ore sau mai mult – 10,4 %
 • între 1-4 ore – 15,5 %
 • între 10 min.-1 ora – 26 %
 • mai puţin de 10 min. – 26,4 %
 • nu vorbesc cu tatăl meu – 18,9 %

La întrebarea, “Într-o săptămână obişnuită, cât timp petreci discutând cu mama ta despre problemele personale foarte importante pentru tine?”, tinerii evanghelici au raspuns:

 • 4 ore sau mai mult – 20,4 %
 • între 1-4 ore – 22,4 %
 • între 10 min.-1 ora – 26,3 %
 • mai puţin de 10 min. – 23,1 %
 • nu vorbesc cu mama mea – 6 %

Alte întrebări referitor la familie:Familia Fericita

a. Ce este o familie?

 • Definiţia biologică a familiei este cea mai populară printre tinerii din România
 • Există două condiţii necesare pentru familia tradiţională: cei doi sa fie legal căsătoriţi şi existenţa copiilor
 • Cât despre ce ar mai putea să însemne o familie, aparte de familia tradiţională, au mai fost menţionate următoarele: un cuplu necăsătorit cu copiii lor si o mamă necăsătorită cu copiii ei.

b. Relaţiile cu părinţii:

 • în general copiii au o relaţie apropiată cu mama lor.
 • Cheltuiesc mai mult timp povestind cu mama despre îngrijorările lor
 • Relaţia cu mama este mai deschisă in termenii exprimării sentimentelor, căutării de sfaturi sau de a face lucruri împreună.

c. Descrierea căminului

 • cei mai multi dintre respondenţi se simt în siguranţă si iubiţi acasă
 • aceasta se întâmplă cu preponderenţa adolescenţilor care au o relaţie bună cu ambii părinţi.

Având în vedere aceste rezultate alarmante, biserica rămâne încă  printre singurele instituţii care promoveaza valorile familiei şi dezvoltarea de relaţii semnificative atât în cadrul ei cât  şi în afară. Biserica încă se vrea a fi o mare familie. Deaceea nu părăsiţi adunarea cum au unii obiceiul. Petreceţi timp cât mai mult posibil cu familia, faţă în faţă. Noi suntem şi vom rămâne diferiţi cu ajutorul Lui Dumnezeu.

Ionuț Dura

Share this:

Leave a Reply