Val-vârtej

Val-vârtej

Dumnezeu ne invită să dansăm pe o altă melodie… sincronizează-ţi metronomul la tempoul Duhului, învaţă ritmul natural al harului.

Am o problemă… dar asta nu e o noutate, toţi le-avem pe ale noastre, încă de la vârste fragede. Dacă e să privesc obiectiv nu pot spune nici măcar că e o problemă, mai degrabă şi mai corect ar fi să îl numesc defect de personalitate… sau mai creştineşte aş putea să îi spun pe nume: păcat.

Ne-am obişnuit să numim păcatul în termeni mult mai „dulci”: avem o problemă, “o ieşire”, un defect de personalitate sau tot felul de altfel de cuvinte. Lucrul acesta ne păgubeşte în a găsi soluţile cele mai potrivite şi eficente. Normalitatea în care ne scăldăm nu ne mai ajută deloc cu privire la rezolvarea acestor „probleme”. Am ajuns să catalogăm normalitatea doar din cauza faptului că anumite lucruri se întâmplă des sau repetat şi nu din prisma realităţii în care trăim, chiar dacă majoritatea nu suntem conştienţi de ea.

Defectul, problema, păcatul despre care vorbesc constă în impulsivitatea care mă conduce de multe ori, chiar foarte multe ori. Ne place să ne gândim la noi, creştinii, ca la nişte oameni care suntem conduşi de Duhul Sfânt. Dacă e să ne uităm la modul în care ne comportăm de cele mai multe ori şi să fim sinceri cu noi înşine (nu avem foarte multe lucruri de pierdut) putem observa că suntem călăuziţi de ambiţile noastre, defectele noastre de personalitate, frica de oamenii (şi parerile lor ridicole) şi tot felul de alte lucruri stupide. Acţionăm pe baza unor impulsuri şi astfel rănim oameni, pierdem lucruri de valoare şi cel mai tragic lucru este faptul că pierdem unul dintre cele mai preţioase lucruri – călăuzirea Lui. De ce ne-am ghida dupa alt lucru sau o altă persoană în loc să ne ghidăm dupa Cel care ştie toate detalile despre toate lucrurile?

Nu căuta scurtături rapide spre Dumnezeu. Lumea este plină de formule spre o viaţă de success care ar putea fi practicate în timpul liber. Nu vă lăsaţi înşelaţi de astfel de lucruri, chiar dacă mulţimi mari de oameni fac acest lucru. Calea către viaţă – spre Dumnezeu – necesită atenţie totală şi un angajament puternic. – Isus Hristos*

N-am fost creaţi să umblăm inspiraţi de frică, iubire de bani sau faimă, impulsivitate, timiditate (şi aici ai putea să scri tu “problema ta”), dar am ajuns legaţi de ele, chiar creştini practicanţi, slujitori sau foarte bine intenţionaţi. Ne trăim viaţa ameţiţi fiind de vârtejul normalităţii care de mult nu mai funcţionează aşa cum ne-ar place. Şi aşa ameţiţi încercăm să trăim în realitatea lucrurilor clare, fluide. Nu o să reuşim niciodată să ne aliniem la această realitate încercând metode normale – pshiologie, educative sau orice altceva. Aceste lucruri se curaţă cu har şi duh. Dar ele nu pot fi observate şi asimilate decât prin credinţă, exact lucrul despre care vorbeam în articolul precedent. Trebuie să crezi că El te conduce mai bine decât ar putea impulsivitatea, şcoala, sau sfaturile celor apropiaţi. Teoretic, acest lucru este uşor de acceptat dar practic este destul de dificil să faci distincţia şi apoi să mergi contrar acestor lucruri. Trebuie să crezi că El vrea  să te inspire şi este dedicat acestei cauze… este greu atunci cand  normalul este atât de puternic, este greu dar nu imposibil. Îmi amintesc cum de multe ori cad sub povara impulsivităţii şi mă trezesc cu mâna pe piatră gata să o arunc spre un frate… nu un duşman! Alte ori deja îl văd sângerând, şi-mi pare rău.

Harul meu îţi este suficient împotriva oricărui pericol și îţi va permite să suporţi cu mare curaj problemele.*

Harul e mult mai puternic  decât legea şi multe lucruri pe care le consideram noi tari; el poate pătrunde în orice colţişor; Duhul este blând dar totuşi ferm şi capabil să-ţi ofere drumul cel mai bun pentru viaţa ta. Trebuie să devenim conştienţi de ceea ce este El şi să ne punem toată încrederea în capacitatea Lui. El aude, vorbeşte, ne învaţă şi ne ghidează în tot adevărul… ne aduce aminte cuvintele lui Hristos. Duhul ne descoperă lucrurile viitoare şi cunoaşte bine lucrurile adânci ale lui Dumnezeu, cercetează toate lucrurile şi descoperă toate lucrurile. Unde este El este libertate. Dacă ar fi să privim la viaţa de creştin vom putea observa că această viaţă începe cu El, continuă cu El, putem fi umpluţi şi sigilaţi de către El. Duhul Sfânt este Dumnezeu. Îl vei urma pe El sau  vei rămâne în acest „val-vârtej”?

———————————————————

*Evanghelia dupa Matei 7:13-14 (MSG)

*2 Corinteni 12:9 (AMP)

                                                                                                                             Ruben Precup

© Flacara Inchinarii Media

Share this:

2 Comments

  1. Luminița4 years ago

    profund…Felicitări Ruben Precup! 🙂

  2. Ruben P.4 years ago

    multumesc! 😀

Leave a Reply